Khamis, 19 Januari 2012

Ketika Waktu Bangun Tidur

  1. Usap wajah yang terkesan bekas tidur dengan telapak tangan. Menurut Imam Nawawi dan al-Hafiz Ibn Hajar, perbuatan ini dianjurkan berdasarkan hadis riwayat Muslim: " Rasulullah s.a.w. bangun tidur kemudian duduk sambil mengusap bekas tidur dari wajah dengan tangannya."
  2. Berdoa ketika bangun tidur: "Alhamdulillah. Segala puji-pujian itu hanya bagi Allah yang telah menghidupkan kami setelah Dia mematikan kami, dan kepada-NYA kami dibangkitkan." (riwayat Bukhari)
  3. Bersiwak. "Apabila Rasulullah s.a.w. bangun malam, Baginda membersihkan mulutnya dengan bersiwak." (Muttafaq 'alaih)
  4. Mengeluarkan atau menyemburkan air dari hidung setelah menyedutnya (tidak terlalu dalam). Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Apabila seorang diantara kamu bangun daripada tidur, maka berbuatlah demikian tiga kali, kerana sesungguhnya syaitan bermalam di hujung (rongga) hidungnya." (Muttafaq 'alaih)
  5. Mencuci tangan tiga kali. Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: Apabila salah seorang daripada kamu bangin tidur, janganlah memasukkan tangan(keseluruhan) ke dalam bekas air sebelum mencucinya tiga kali." (Muttafaq 'alaih).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan